Stressar du för mycket

Stressar du för mycket, många av oss stressar alldeles för mycket men stress behöver inte vara negativt. Om det är så att du hamnar i ett mönster och din vardag blir drabbad då är det nog dags att tänka till lite.
Fem tecken på att du behöver slappna av lite och inte låta stressen ta över.

1. Magproblem
Ett första tecken på att du stressar för mycket är ofta att du får problem med magen. Magkatarr, diarré eller förstoppning är vanliga tecken på att din kropp är stressad. Bästa tipset för att bli bättre i magen är förstås att varva ner, men en smart quick fix är att gå ut och springa – det ger en endorfinboost som hjälper till att lugna både dig och magen.
2. Du tappar hår
Tre till sex månader efter en väldigt stressig period kan det hända att du börjar tappa mer hår än normalt. Det beror på att stress bidrar till att kroppen utsöndrar höga nivåer av androgener, en sorts hormon som stör hårsäckarna och kan orsaka tillfälligt håravfall. I efterhand går det inte att göra så mycket åt det, men boosta håret som sitter kvar genom att äta hälsosam kost med mycket vitaminer.
3. Finnar och dålig hy
Precis som håret är också hyn känslig för högre doser än normalt av androgener, och akne kan blomma ut. Botemedlet är förstås att bryta stressmönstret, men att undvika crèmer och smink som täpper till porerna hjälper också till på traven.
4. Ryggont
När vi stressar gör sig kroppen redo för att fly från en farlig situation. Pulsen och blodtrycket höjs, och stresshormonerna som utsöndras i kroppen får musklerna att spänna sig.  Stressar du ofta kan det leda till muskelvärk och knutor, särskilt i kombination med att du sitter stilla vid ett skrivbord om dagarna. Träning och stretch är bästa medicinen mot värkande muskler – bryt gärna arbetspasset och rör på dig några minuter mitt på dagen.
5. Utslag och eksem
Långvarig stress stör immunförsvaret, och kan göra din hud känsligare och mer mottaglig för infektioner. En mild och mjukgörande crème kan hjälpa till att lugna huden tills du själv lugnat ner dig.

Etiketter: stress

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln