Superväxten för din hälsa

Aloe vera kan vara rena supermedlet för din hälsa - både på utsidan och insidan. Det hävdar norske läkaren Audun Myskja, som specialiserat sig på läkeväxten.
Här är hans 12 bästa argument för Aloe vera…

1. Mot hudproblem
Aloe vera är mest känd för sin verkan på hudproblem som akne, brännskador, eksem, bölder, psoriasis, insektsbett, håravfall och strålskador efter cancerbehandling. Den hjälper också vid sårläkning, eftersom den tillför huden fukt och syre, dämpar inflammationen och oskadliggör bakterier.

2. För yngre hud
Aloe vera finns ofta med i krämer som marknadsförs som föryngrande. Enligt forskaren Ivan Danhoff, vid University of Texas i USA, beror detta på att aloe vera sexdubblar nybildandet av celler som finns i de djupare hudlagren och som bildar kollagen, det protein som håller huden mjuk och ungdomlig.

3. Näringsrik
 I aloe vera finns mer än 75 viktiga näringsämnen. Det har visat sig att växten har en gynnsam effekt på den så kallade epitelvävnaden i tarmslemhinnan, vilket ökar upptaget av näringsämnena.
4. Uppiggande
  Den oftast rapporterade erfarenheten av aloe vera är effekten på allmäntillståndet. Man mår bättre, känner sig piggare och får mer energi.

5. Förbättrar matsmältningen
  Undersökningar visar att var femte människa har plågsamma symptom från matsmältningskanalen. Här kan aloe vera vara till stor nytta.
  Den hjälper mot exempelvis förstoppning, svamptillväxt (candida), IBS (irritable bowel syndrome), sura uppstötningar och gasbildning. Dessutom förbättras balansen i tarmens bakterieflora.

6. Dämpar inflammationer
Om du stukar ett finger eller får ett skrubbsår kan det bildas en akut inflammation, med svullnad, rodnad och smärta. I sådana fall har aloe vera både invärtes och utvärtes visat sig ge en effekt liknande kortison.
 Aloe vera innehåller dessutom salicylsyra (det aktiva ämnet i till exempel Magnecyl), vilket hjälper till att dämpa
inflammationen.

7. Lindrar magsår
Aloe vera hjälper till att läka slemhinnorna i magsäcken och tolvfingertarmen. Växten hämmar också enzymet pepsin, som angriper slemhinnorna och minskar produktionen av frätande magsyra.
8. Stärker levern
Levern hjälper till att rena kroppen och det är viktigt att den fungerar som den ska när vi får i oss miljögifter och kroppsfrämmande ämnen.
    Hos många människor är levern överbelastad och då kan aloe vera hjälpa till att rena kroppen samtidigt som den stärker levern.

9. Dämpar blodsockersvängningar
Svängningar i blodsockernivån har visat sig vara en av de främsta orsakerna till övervikt.
 Flera stora undersökningar, som publicerats i den medicinska databasen Cochrane collaboration, visar att aloe vera har stor förmåga att stabilisera blodsockernivån.
   Växten kan dess-utom vara en bra stödbehandling till personer som lider av diabetes.

10. Skyddar hjärtat
Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i Sverige och står för den enskilt största utgiften för mediciner i de skandinaviska länderna.
 Även om hjärt- och kärlsjukdomar inte är ett av de vanligaste användningsområdena för aloe vera, har flera medicinska undersökningar visat att växten sänker både kolesterolnivån och blodtrycket.

11. Stärker immunförsvaret
Tarmarna är vårt viktigaste immunorgan och det är just aloe veras verkan på dessa som har en immunstimulerande effekt. Växten påverkar slemhinnan i
tarmväggarna så att kroppen inte tar upp lika mycket giftiga avfallsprodukter.
 Aloe vera har också visat sig påverka immunförsvarets celler, så att dessa fungerar bättre.

12. Motverkar skador från alkohol
Den här effekten beror antagligen på aloin, ett ämne i aloe vera, som bidrar till att alkohol i blodet bryts ned snabbare och alltså hjälper kroppen att rensa ut alkoholens skadeverkningar. Mindre baksmälla med andra ord!

Allt enligt norske läkaren Audun Myskja

Etiketter: aloe vera superväxt

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln